Gebruik de genezende kracht van de natuur om stress of angst te verlichten

Het wordt steeds vaker aangeraden door gezondheidswetenschappers: een dagelijkse dosis groen. De natuur heeft ontegenzeggelijk een effect op de menselijke gezondheid en het welzijn. Een bezoek aan een bos, weideland of het strand is een goede manier om te herstellen van stress en spanningen. 

De positieve effecten van de natuur

Dat de natuur ons helpt om ons beter te voelen, is iets dat heel veel mensen weten en voelen. We gaan graag uitwaaien op het strand, door het bos struinen met de hond of we ons hoofd leegmaken tijdens een frisse strandwandeling. Dat zijn fijne manieren om te ontspannen, te herstellen en tot rust te komen. In een drukbevolkt winkelcentrum bijkomen van stress en spanningen, omringd door felle lichten en geluiden is voor veel mensen een stuk minder voor de hand liggend. 

Wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de natuur 

Dankzij jaren onderzoek is er een groeiende hoeveelheid bewijs dat tijd in de vrije natuur het stressniveau verlaagt, helpt helderheid te vinden en lichaam en geest in balans houdt. Zo zijn er studies die aantoonden dat mensen die 40 minuten in een bos wandelden, lagere niveaus hadden van cortisol (het stresshormoon dat van invloed is op je bloeddruk en immuunsysteem), dan mensen die dezelfde hoeveelheid tijd in een laboratorium wandelden. 

Waarom is de natuur zo rustgevend?

Er zijn een aantal mogelijke verklaringen: 

In de natuur zijn geen stekkers

Multitasken – vooral met elektronische apparaten – is een belangrijke oorzaak van stress. Uit een studie van de University of California bleek dat mensen met toegang tot e-mail die gedurende de dag een stroom berichten ontvingen, een hogere hartslag hadden dan degenen die geen toegang hadden tot elektronische communicatie. Plug jezelf eens helemaal uit en ga wandelen zonder telefoon op zak. 

Frisse lucht is goed voor je bloeddruk

Binnenshuis, vooral in drukke steden met vervuilde lucht, moet het lichaam harder werken om de zuurstof binnen te krijgen die het nodig heeft. Dit verhoogt je hartslag en bloeddruk.

Je haalt dieper en rustiger adem

Een langzame, diepe ademhaling – die je als vanzelf inzet wanneer je in de vrije natuur bent- kalmeert ons. Hierdoor zet je als vanzelf een rem op stressreacties van je lichaam.

Het is indrukwekkend

De schoonheid van de natuur; af en toe ben je er gewoon stil van. Kijkend naar een prachtige waterval of een schitterend landschap kunnen gevoelens van ontzag bij je opkomen. Je ervaart iets dat groter is dan jijzelf. Die gevoelens kunnen er weer voor zorgen dat je beter relativeert en je meer verbonden voelt met de wereld om je heen. 

Evolutie speelt misschien ook een rol

Deze theorie luidt min of meer als volgt: mensen evolueerden in de vrije natuur. Als we door een roofdier opgejaagd werden en ons verstopten tussen de struiken of in een boom waren we veilig. In dat beschermende groen kwam je weer tot rust en daalden je stresshormonen en je bloeddruk. Deze reflex zouden we nog altijd bij ons dragen en ervaren we als we ons in de vrije natuur verschuilen voor lastige collega’s, keiharde deadlines of veeleisende leidinggevenden.  

Aandachtshersteltheorie

Een andere uitleg komt uit de jaren ‘80 en gaat over de patronen die in de natuur voorkomen en die we ervaren zonder dat ze zich aan ons opdringen. Ruisende regen, kwetterende vogels, neerstortende watervallen, ritselende bladeren, kabbelende beekjes. Allemaal dingen die je ervaart maar waarmee je je geest niet belast. Bij die natuurlijke patronen hoef jíj niets te doen. Ze zijn er gewoon en houden je geest op een ontspannen manier bezig. Zo kom je optimaal tot rust.

Maak binnenkort een boswandeling 

Je merkt dat tegenwoordig constant je aandacht gevraagd wordt. Door je werk, reclames, sociale media; noem maar op. Zorg dat je batterij niet leeg raakt. Zeker als er nog andere zaken zijn die voor spanningen zorgen, is het zaak om zoveel mogelijk te onthaasten. 

Neem de tijd voor jezelf en probeer regelmatig die heerlijke natuur op te zoeken. Bossen zijn hiervoor uitermate geschikt. Voor iedereen in Nederland is er wel een bos dichtbij waar je kunt genieten van de geur van bloemen, zingende vogels en veel groen. 

De rustige sfeer, het prachtige landschap, de goede geuren en de frisse, schone lucht in bossen dragen allemaal bij aan het rustgevende effect van het groen. 

Go into the forest

Voor de momenten dat je niet direct de deur uit kunt, is er onze Go into the forest-lijn die met zijn heerlijke geur het ontspannende groen heel dichtbij brengt. De bijzonder warme geur is geïnspireerd op het karakter en de beleving van een bosrijke omgeving. Pure ontspanning, net als in de natuur!

Soapment. Like nature.